Zestien positieve meldingen na één jaar meldpunt drugsplantageontdekt.be

17.12.2022

Dankzij het anonieme provinciale meldpunt in de strijd tegen illegale drugsproductie hebben 16 meldingen geleid tot de ontdekking van een illegale productiesite. "We blikken tevreden terug op dit startjaar, maar het meldpunt moet nog meer bekend worden bij alle inwoners van de provincie en daarom lanceren we vandaag ook een digitale campagne", klinkt het.

Start

Het parket van Antwerpen, de politiediensten en gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx lanceerden op 15 december 2021 een anoniem meldpunt in de strijd tegen de illegale productie van drugs. Specifiek gaat het om cannabisplantages, drugslabo's en dumping van drugsafval, want steeds vaker veroorzaakt illegale drugsproductie gevaarlijke situaties in de provincie Antwerpen. De gevolgen hiervan kunnen desastreus zijn, ook voor onschuldige burgers, de directe omgeving en het milieu.

Op www.drugsplantageontdekt.be worden burgers geholpen bij het herkennen van verdachte situaties. Burgers kunnen deze verdachte situaties hier melden via een online formulier.

Eén jaar meldpunt in cijfers

Sinds de lancering van het meldpunt kwamen er via de website drugsplantageontdekt.be 263 meldingen binnen, waarvan er na verder onderzoek door de politiezones 16 meldingen positief bleken te zijn. Positieve meldingen zijn meldingen die geleid hebben tot de ontdekking van een illegale productiesite.

Op die manier werden plantages ontdekt in Mol (februari 2022 - vonnis van 30/5/2022: veroordeling tot 15 maanden cel met uitstel), in Meer (mei 2022 - lopend onderzoek) en Deurne (juni 2022 - gerechtelijk onderzoek is recent afgerond en dossier moet via raadkamer passeren). Heel recent konden lokale politiezones in Laakdal (8 december) en Herentals (12 december) illegale kwekerijen aantreffen. Heel wat meldingen, in totaal 47, hadden betrekking op locaties buiten de provincie Antwerpen. Uiteraard werd die info ook doorgespeeld. Op die manier konden bijvoorbeeld een plantage in Averbode en een drugslabo in Zele opgerold worden.

Op een jaar tijd hebben 22.329 mensen de website een bezoekje gebracht.

Digitale campagne #nietmijnprobleem

Het doel van het meldpunt is om in samenwerking met de burger de strijd tegen deze illegale drugscriminaliteit te voeren. Het meldpunt bekend maken bij zoveel mogelijk inwoners van de provincie Antwerpen is daarom erg belangrijk en dat vergt een blijvende aanpak. Om extra naamsbekendheid en belangstelling voor het meldpunt te genereren, werd ter gelegenheid van deze eerste verjaardag een socialemediacampagne uitgewerkt. De slogan van deze campagne luidt “#nietmijnprobleem, of toch wel?”, net omdat illegale drugsproductie geen ver-van-mijn-bed-show is en de gevolgen ervan wél ieders probleem kunnen worden. Deze campagne zal onder andere gebruikt worden op een nieuwe Facebookpagina “drugsplantageontdekt.be”, die naar aanleiding van de eerste verjaardag werd gelanceerd. Via Facebook proberen we meer mensen gerichter te bereiken.

In de toekomst zullen we doelgericht verschillende doelgroepen proberen aanspreken. Afgelopen jaar hebben bijvoorbeeld alle buurtinformatienetwerken binnen de provincie een toelichting over het meldpunt gekregen.


Zestien positieve meldingen na één jaar meldpunt drugsplantageontdekt.be
Zestien positieve meldingen na één jaar meldpunt drugsplantageontdekt.be